Nomen est omen

Računalništvo ali informatika ali računalništvo in informatika. Kaj od tega je pravilno? Vse in nič. Morda bomo do naziva lažje prišli, če si odgovorimo na vprašanje, s čim se ukvarja.

Besedna zveza računalniška znanost (ang. Computer Science) se je prvič pojavila sredi 20. stoletja, ko so se začele ustanavljati prve računalniške fakultete. Čeprav sam naziv zajema pojem »računalnik« (ang. Computer), se znanost dejansko ni ukvarjala z računalnikom, kot ga poznamo danes, ampak se je večinoma ukvarjala z računanjem. Zato so nastala alternativna imena, kot je recimo računska znanost (ang. Computing Science).  Računalniška znanost po definiciji svetovne organizacije ACM obsega vse od teorije prek programiranja do razvoja vrhunskih računskih rešitev.

Pozneje so se vedno bolj začeli ukvarjati s podatki in informacijami, zato so nastala nova alternativna imena, kot sta podatkovna znanost (ang. Datalogy) in informatika (ang. Informatics). Beseda Datalogy se še vedno uporablja v skandinavskih deželah. V preostali Evropi se je pojem »informatika« pojavil iz neposrednega prevoda besedne zveze Automatic Information.


V Sloveniji imamo zaradi zgodovinskih okoliščin različna imena. Pred letom 1990 smo delili računalništvo in informatiko na tri področja: strojno opremo, programsko opremo in informatiko. Področja so bila izrecno ločena med seboj, saj se je strojna oprema ukvarjala s samim računalniškim sistemom, programska oprema s programi v računalniškem sistemu, informatika pa z informacijskimi sistemi oziroma s podatki in informacijami, ki smo jih obdelovali z računalniškim sistemom. Zaradi tega imamo tudi različna imena predmetov v različnih šolah – v gimnazijah se je uveljavil predmet informatika, medtem ko se je v tehničnih šolah uveljavil predmet računalništvo.

Čeprav se sedaj informatika ne deli le na tri omenjena področja, ampak gredo smernice naprej v koraku s časom, je teh področij vedno več. Vseeno v svetu s pojmom Computer Science ali Informatics označujemo vsa področja skupaj, medtem ko v Sloveniji nismo prišli do skupnega naziva.

Vaja