LUSY in COVID-19

Submitted by andy on Thu, 04/30/2020 - 17:49

Sodelavec Laboratorija za vseprisotne sisteme prof. dr. Janez Žibert se je neposredno vključil v aktivnosti za napovedovanje epidemije COVID-19 na nacionalni ravni in med drugim sodeluje tudi s strokovno skupino, ki jo na MIZŠ vodi dr. Bojana Beović. Pri napovedovanju poteka epidemije uporablja model SIR/SEIR, v katerega je dodatno vključil modeliranje obolelih, ki se zdravijo bolnišnično  ali na intenzivni negi ter dodal možnost ocenjevanja reporodukcijskega števila R s prileganjem modela trenutnim podatkom o epidemiji v Sloveniji. Podatke za model pridobiva s spletnega portala COVID-19-sledilnik.org.

Model je bil predstavljen na spletnem pogovoru Statističnega društva Slovenije o modeliranju poteka pandemije COVID-19 (https://www.youtube.com/watch?v=ZzIbNxvGdo8):

Model

Dostop do aplikacije za spremljanje dinamike širjenja je na voljo na URL https://apps.lusy.fri.uni-lj.si/appsR/CoronaSim5/, medtem ko je dostop do zadnjih izračunanih modelov na https://apps.lusy.fri.uni-lj.si/appsR/CoronaSim/ in https://apps.lusy.fri.uni-lj.si/appsR/CoronaSim2/.

Projekcija izračunana na osnovi simulacije

Dr. Žibert je imel o svojem delu tudi intervju na Prvem programu radia RTV Slovenija in posnetek je na voljo na https://radioprvi.rtvslo.si/2020/04/v-najboljsem-primeru-cez-tri-tedne-brez-novih-okuzb/.