LUSY in poletna šola računalništva 2015

Submitted by mjekovec on Mon, 06/15/2015 - 17:02

LUSY v sklopu poletne šole računalništva 2015 na FRI organizira dve delavnici. Prva, balonanje, je namenjena osnovnošolcem, medtem ko je druga, programiranje v višji prestavi, namenjena srednješolcem.

Podrobnosti v nadaljevanju:

Balonanje

Termin: 6. julij - 10. julij 2015

Vsak udeleženec bo izdelal svoj majhen računalnik, opremljen s senzorji za temperaturo, vlažnost in zračni tlak ter večbarvno svetlečo se diodo, s katero bo sporočal izmerjene vrednosti. Izdelane računalnike bomo obesili na helijeve balone in jih izpustili v zrak. Z opazovanjem utripanja diode bomo tako lahko ugotovili, kakšno je ozračje na različnih višinah. Zaželeno je poznavanje vsaj enega programskega jezika - to je lahko Scratch, Greenfoot ali JavaScript. Delavnica je namenjena otrokom od sedmega do devetega razreda.

Kaj se bomo naučili:

  • Programiranje vgrajenih sistemov.
  • Sestavljanja majhnih napravic.
  • Komunikacije med napravami.

Informacije o delavnici: Gašper Fele-Žorž

Ciljna skupina: otroci od 7. do 9. razreda osnovnih šol

Čas izvedbe delavnice: od 9. do 15. ure


Programiranje v višji prestavi

Termin: 6. julij - 10. julij 2015

Naloge na tekmovanjih iz programiranja se da dostikrat rešiti z osnovnim poznavanjem kakšnega od programskih jezikov in dovolj zdrave pameti, na višjem nivoju (težje skupine državnega tekmovanja, olimpijade) pa vnaprejšnje poznavanje raznovrstnih trikov, podatkovnih struktur in algoritmov postane vse bolj nujno. Na šoli se bomo učili prav tovrstnih prijemov. Skupaj bomo reševali probleme in naloge s preteklih tekmovanj, se pogovorili o zanje koristni teoriji in si ogledali rešitve. Šola je tako še posebej namenjena dijakom in študentom, ki odhajajo na IOI (International Olympiad in Informatics) ali CEOI (Central European Olympiad in Informatics).

Kaj se bomo naučili:

  • Nove metode reševanja problemov.
  • Kako se lotiti reševanja algoritmičnega problema.
  • Biti uspešnejši na tekmovanjih iz programiranja.

Opombe: Zahtevano je predznanje programiranja v C, Javi ali Pascalu.

Informacije o delavnici: Andrej Brodnik

Čas izvedbe delavnice: od 9. do 17. ure