Vabljena predavanja pri KPOV

Submitted by abukosek on Tue, 11/26/2013 - 15:21

V torek, 3. decembra ob 16h v P9, bomo pri predavanjih KPOV gostili dva predavatelja iz gospodarstva: mag. Borut Žnidar in mag. Avgust Jauk.

 

mag. Borut Žnidar, ASTEC: InformacijskaVarnost.zip (IT varnost po razkritju aktivnosti NSA)

V predstavitvi bomo pogledali glavne značilnosti informacijske varnosti, njene zmožnosti in omejitve. V času po Snowdenovem razkritju delovanja NSA vemo bolje, kaj so trenutni dosegi najzmogljivejših varnostnih napadalcev. Temu se prilagaja tudi informacijska varnost in zato bomo pogledali kaj se v svetu napadalcev na IT sisteme dogaja; kakšne napade uporabljajo, na kaj se lahko naslonijo in kje jih tehnologija učinkovito onemogoča. Nadaljevali bomo z načini preprečevanja napadov - od razvoja programske opreme do postavitve varnega okolja, Za zaključek si bomo pogledali, kje je tehnologija manj učinkovita in potrebujemo druge pristope.

Borut Žnidar je diplomiral leta 1992 na UL FRI, leta 2006 pa magistriral na UL EF z delom »Vloga informatike pri zagotavljanju neprekinjenega poslovanja v slovenskih podjetjih«. Na področju razvoja, vpeljave in podpore informacijskih rešitev ima 25 let izkušenj, zadnjih deset let pa deluje kot svetovalec na področju informacijske tehnologije in informacijske varnosti, in sicer v preteklosti v podjetjih IBM Slovenija in Avtenta.si, sedaj pa v podjetju Astec. Vodi oddelek, ki se ukvarja s celovitimi rešitvami s področja varnosti, ki vključujejo varnostne preglede, arhitekturo varnostnih in mrežnih rešitev ter implementacijo in podporo tem rešitvam. Na strokovnem področju je pridobil certifikacije CISSP, CISA, CISM in Preizkušeni revizor informacijskih sistemov.

mag. Avgust Jauk, ARNES: Omrežje ARNES - praktični vidiki upravljanja

Sodobna komunikacijska omrežja morajo zadostiti množici zahtev. Poleg visoke zanesljivosti in velike prepustnosti morajo nuditi tudi različno obravnavo prometa - glede na njegovo prioriteto. Nadzor takšnih omrežij je kompleksna naloga. V predavanju bo pojasnjeno, kako za nadzor nad delovanjem omrežja skrbimo v izobraževalno-raziskovalnem omrežju ARNES, s poudarkom na praktičnih vidikih ter orodjih, ki jih pri tem uporabljamo.

Avgust Jauk je konec osemdesetih in v začetku devetdesetih let kot mladi raziskovalec na Institutu Jožef Stefan sodeloval pri vpeljevanju omrežnih storitev in interneta v Slovenijo. Po magisteriju iz varnosti elektronskega prenosa podatkov se je zaposlil na Arnesu, kjer od leta 1993 vodi tehnični sektor ter sodeluje v mednarodnih projektih in tehničnih delovnih skupinah pri izgradnji nove generacije evropskega izobraževalno-raziskovalnega omrežja GÉANT.