Posodobitev in nadgradnja kartice SD

Posodabljanje programske opreme na kartici SD je dobro izhodišče katerega koli projekta in je zelo enostavno opravilo. Za delovanje naslednjih korakov mora biti Malina povezana na omrežje internet preko kabla Ethernet ali brezžične povezave WiFi.

Posodobitev

Da lahko ukaze vneseš v okno terminala se moraš v Malino najprej prijaviti.

  1. Okno terminala odpreš tako, da klikneš Main Menu, Accessories in Terminal. Druga možnost je, da klikneš ikono terminala v opravilni vrstici.
  2. Nato vnesi naslednji ukaz sudo apt-get update
  3. Pritisni tipko Enter na tipkovnici in počakaj, da se postopek izvede do konca (oziroma, da kazalnik na dnu zaslona doseže 100%).

Nadgradnja

Ko bo postopek posodabljanja končan in bodo prenesene vse informacije o novih različicah programov, boš moral/-a namestiti nadgradnje.

  1. Vnesi naslednji ukaz sudo apt-get upgrade
  2. Pritisni tipko Y ali Enter na tipkovnici in začel se bo postopek nameščanja posobobitev.

Preverjanje količine prostora na kartici SD

Pri zagonu sudo apt-get upgrade bo program apt sicer izpisal, koliko podatkov bo prenesenih in koliko prostora bodo ti podatki zasedli na kartici SD. Ukazu se splača dodati možnosti df -h s katerimi preveriš, da imaš dovolj prostega prostora na kartici SD, saj program apt tega ne zna preveriti sam. Upoštevaj tudi, da se prenesene datoteke programskih paketov (.deb datoteke) shranjujejo v mapo /var/cache/apt/archives. Da sprostiš nekaj prostora, lahko te datoteke odstraniš z ukazom sudo apt-get clean.