Nizi

Doslej smo v naših programih večinoma obdelovali števila, v praksi pa pogosto želimo obdelovati tudi besedilne podatke (besede in besedila). Takrat pride prav podatkovni tip niz. Niz je zaporedje osnovnih elementov, ki jim pravimo znaki – to so črke, števke, presledki, ločila in podobno.

V programu zapišemo nize tako, da vsebino niza postavimo v narekovaje. V besedilnih programskih jezikih lahko uporabimo enojne ali dvojne narekovaje, važno je le, da se začetni in končni narekovaj ujemata. Slikovni programski jezik Blockly uporablja le dvojen narekovaje:

...   Python  

    

Narekovaji so pomembni, ker drugače tolmač ne bi mogel vedeti, kdaj skušamo zapisati niz, in bi vsebino niza poskusil izvesti oz. interpretirati (glej zadnje tri vrstice zgornjega primera).

Niz lahko v mnogih pogledih uporabljamo podobno kot tabelo: če je s nek niz, lahko do znaka na indeksu indeks pridemo z delčkom


kar lahko zapišemo tudi kot s[indeks] (pri tem indeks 0 pomeni prvi znak niza, indeks 1 je drugi znak in podobno). Za razliko od tabele pa posameznih znakov v nizu ne moremo spreminjati.


V mnogih besedilnih programskih jezikih obstaja poseben podatkovni tip, ki predstavlja posamezni znak niza (običajno se imenuje char ali kaj podobnega). V slikovnem okolju Blockly posebnega tipa za znake ni, pač pa posamezni znak vidimo kot niz dolžine 1; tako je s[indeks] tudi sam zase niz (dolžine 1).

Niz ima lahko tudi dolžino 0; takemu pravimo prazen niz. Dolžino niza dobimo z delčkom:


...   Python  

    

Na nizih lahko uporabljamo nekatere operatorje, ki smo jih sicer navajeni uporabljati na številih. Operacija s + t izvede stik dveh nizov (dobimo nov niz, ki vsebuje najprej znake niza s in nato še znake niza t).

...   Python