Vhod in izhod

Naš program za izračun hitrosti ni najbolj prijazen. Če želimo izračunati povprečno hitrost za drugačne podatke, kot so trenutno navedeni v programu, moramo program spremeniti. Veliko bolje bi bilo, če bi program povprašal uporabnika po vhodnih podatkih:


Koliko km si prevozil(-a)? 30

Izpis:
30

Delček vprašaj za izpiše besedilo, ki mu ga podamo (zakaj potrebujemo navednice?), nato pa počaka, da uporabnik vnese podatek. Denimo, da vnesemo število 30. Uporabnikov vnos smo podčrtali (30); tako bomo počeli tudi v nadaljevanju. Uporabnikov vnos (rezultat funkcije vprašaj za) se priredi spremenljivki pot.

...   Python  

    

Zaženimo naš novi program s spodnjimi podatki:

Koliko kilometrov si prevozil(-a)? 20
Vnesi uro ob začetku vožnje: 8
Vnesi minuto ob začetku vožnje: 50
Vnesi uro ob koncu vožnje: 10
Vnesi minuto ob koncu vožnje: 0
Vozil(-a) si s povprečno hitrostjo 17.142857142857142 km/h.

Prevožena pot je v splošnem lahko realno število. Interaktivni tolmač nam rezultat izpiše na veliko preveč decimalk natančno, a se s tem problemom ne bomo ukvarjali. Pomembneje je, da se naš program zna »pogovarjati« z uporabnikom: uporabnik programu poda vhod, program pa mu izpiše svoj izhod. V splošnem je vhod v program množica podatkov, ki jih program prejme. Vhod lahko – tako kot v našem primeru – vnese uporabnik, lahko pa ga program pridobi iz datoteke ali z interneta ali pa mu ga posreduje nek drug program. Izhod pa je skupno ime za vse podatke, ki jih program ustvari pri danem vhodu. V našem primeru smo izhod izpisali na zaslon, lahko pa ga program tudi zapiše v datoteko ali posreduje nekemu drugemu programu.

V razmislek

Vaja