Vrh piramide

Uvod smo začeli s pojasnjevanjem pojmov računalništva in informatike, kaj informatika sploh je, kje je prisotna in s čim se ukvarja, poudarili pa smo tudi vlogo računalniških združenj.

Pa končajmo uvod s češnjo na vrhu torte. To so računalniška tekmovanja, kjer se udeleženci prvič srečajo z informatiko ali pa prikažejo svoje informatično znanje.

V Sloveniji je organiziranih več tekmovanj na različnih stopnjah šolanja. Tukaj omenimo tekmovanja, ki jih organizirata organizaciji ACM Slovenija (http://tekmovanja.acm.si) in ZOTKS (Zveza za tehnično kulturo Slovenije, http://www.zotks.si):

  • ACM Računalniško tekmovanje Bober za učence osnovnih in srednjih šol. Tekmovanje je mednarodno in namenjeno povečanju zanimanja učencev za računalništvo in informatiko, saj spoznajo področje na zabaven in poučen način.


Podoba bobra, ki jo uporabljamo tudi v Sloveniji.

Primer naloge

  • ZOTKS Računalniški pokal LOGO za otroke iz vrtca in učence prve triade osnovne šole. Tekmovanje poteka v parih, namen tekmovanja pa je uvajanje najmlajših v računalništvo in informatiko.
  • ZOTKS Tekmovanje iz znanja računalništva za učence osnovnih šol, kjer učenci druge triade programirajo v jeziku Logo, učenci tretje triade pa v jeziku Pascal.