Praktični napotki

Pred koncem predgovora še nekaj povsem praktičnih napotkov pri uporabi učbenika in poučevanju informatike. Zaradi prostorske omejenosti učbenika in časovne omejenosti pisanja le-tega smo napotke za dodatno branje poskusili vključiti med vire; še več jih je seveda na svetovnem spletu. Nenazadnje, zadnja različica učbenika se nahaja na spletnem naslovu http://lusy.fri.uni-lj.si/ucbenik/, učbenik pa ima svoj e-naslov, na katerem bomo veseli vaših vprašanj, komentarjev in dopolnil (eUcbenik@lusy.fri.uni-lj.si). Ker je učbenik interaktiven, omogoča ogled dodatnih oken s pojasnili, namigi, odgovori in podobnimi vsebinami, ki se prikažejo ob kliku gumbov ali besed v besedilu. Na podoben način lahko s klikom povečaš slike.

Nazadnje želimo besedo ali dve nameniti učiteljem in predstaviti nekaj povabil. Vsi učitelji smo vabljeni, da se včlanimo v organizacijo ACM in posebno skupino SIGCSE (Special Interest Group on Computer Science Educationhttp://www.sigcse.org/), kjer je na voljo neizmerna količina različnh virov za poučevanje informatike. Brezplačni viri (od priprav in nalog do predlogov projektov in številnih drugih vsebin) so na voljo tudi prek organizacije CSTA (Computer Science Teachers Associationhttp://csta.acm.org/), ki vključuje učitelje informatike z vsega sveta. Vabljeni smo tudi, da se včlanimo v Sekcijo učiteljev računalništva in informatike pri ACM Slovenija ter si tam izmenjujemo zamisli in gradivo – več na naslovu http://acm.si/ucitelji/novice.

Še enkrat, iskreno dobrodošli v čudovitem svetu informatike. Verjamemo, da boste v njem uživali in pridobljeno znanje koristno uporabili v svojem življenju!

Vaši avtorji

Slovenija, 3. maja 2015

Avtorji

Gregor Anželj
dr. Janez Brank
dr. Andrej Brodnik
dr. Patricio Bulić
dr. Mojca Ciglarič
Mirko Đukić
dr. Luka Fürst
Marko Kikelj
mag. Alenka Krapež
Nataša Mori
dr. Matjaž Pančur
Helena Starc Grlj
Peter Sterle

Strokovna recenzenta

dr. Matej Črepinšek
Romana Zver

Konzulent

Radovan Krajnc

Tehnična pomoč

Boštjan Borič
Milutin Spasić