Uporaba omrežnega komuniciranja

S hitrim tehnološkom napredkom in veliko rastjo interneta postaja računalniška komunikacija nepogrešljiv člen, ki povezuje ljudi in tehnologijo. Danes so z le nekaj kliki miške premostljive nekoč nepredstavljive geografske razdalje med celinami, računalniška omrežja pa uporabljamo vsepovsod: pri uporabi mobilnih telefonov, igranju iger, brskanju po spletu, učenju, delu, klepetanju, gledanju televizije in tako naprej.

Pojem omrežno komuniciranje navadno razumemo kot različne korake, ki so potrebni za prenos sporočil: aplikacija, ki jo uporabljamo, sprejme uporabnikov (npr. tvoj) ukaz za pošiljanje sporočila, zato najprej oblikuje sporočilo, ki je skladno z nekim dogovorom ali računalniškim standardom.

To sporočilo je potem treba iz uporabniku prijazne oblike (črk in številk) pretvoriti v računalniku prijazno obliko (ničle in enice), nato pa razbiti na ustrezno velike enote za prenos po omrežju, ki jih imenujemo paketki.

Podobno kot na pošti računalnik vsak paketek opremi z naslovom, nato ga odpošlje v omrežje. Omrežne naprave, ki se imenujejo vozlišča ali usmerjevalniki, so podobna velikim cestnim križiščem: paketke usmerijo na pot, ki jih bo kar najhitreje pripeljala do ciljnega naslova.

Na cilju je treba paketke ponovno sestaviti skupaj v pravilnem vrstnem redu, da dobimo takšno sporočilo, kot je bilo oddano. Šele potem ga lahko sprejme aplikacija in ga prikaže svojemu uporabniku.


Vaja

Čas: 00:00:00