Iskanje vsebin in zaznamki

Prav tako je nestandardna storitev iskanje vsebin na spletu. Vsak iskalnik jo izvaja na svoj način, čeprav je za uporabnika uporaba različnih iskalnikov zelo podobna. V iskalno polje vnesemo pomembno ključno besedo, morda dve ali tri, in že lahko brskamo med zadetki. Vsak iskalnik omogoča tudi napredno iskanje, pri katerem lahko vpišemo tudi fraze ali pa besede, ki jih ne želimo med zadetki. Zadetke lahko omejimo glede na jezik ali regijo, čas zadnje posodobitve in celo glede na licenco – to pomeni, da iščemo le vsebine, ki niso omejene z licenco in jih lahko prosto uporabljamo. Pri iskalniku Google do naprednega iskanja dostopamo na naslovu http://www.google.com/advanced_search.


Zanimive zadetke si lahko v brskalniku shranimo kot zaznamke (ang. bookmarks), jih urejamo v mape, dodajamo in brišemo. Če nam je ljubše, jih lahko shranimo tudi v splet. Prvo spletno mesto, ki je ponujalo tako storitev, je bil portal del.icio.us. Danes poznamo različna orodja in spletna mesta za tako imenovane družabne zaznamke (ang. social bookmarking), pri katerih lahko podatke shranimo v oblak, da jih preberemo pozneje ali pa jih delimo tudi z drugimi uporabniki. Taka spletna mesta so z množično uporabo postala že pravi specializirani iskalniki po določeni vrsti internetnih vsebin, ki jih predlagajo njihovi uporabniki.

Danes le malo uporabnikov vestno shranjuje in ureja zaznamke, saj to delo zahteva kar nekaj časa, po drugi strani pa so iskalniki izjemno učinkoviti. Tako se lahko zgodi, da iskano spletno vsebino lažje in hitreje najdemo na primer na Googlu kot pa v lastnih zaznamkih.

Če na spletu iščemo vsebino, ki bi jo želeli ponovno uporabiti (na primer v seminarski nalogi ali v članku za šolsko glasilo), ali pa morda fotografijo za objavo v svojem profilu na Facebooku, se moramo zavedati, da vse najdene vsebine niso namenjene za nadaljnjo uporabo. Vedno moramo najprej preveriti, če slika ali besedilo nista avtorsko zaščitena. Če ponovno uporabimo zaščiteno vsebino, namreč kršimo zakon. Pomagamo si lahko na primer z naprednim iskanjem in iščemo le prosto uporabne vsebine.

Vaja