Komuniciranje – Skype

Skype je aplikacija, ki podobno kot BitTorrent deluje po načelu enak z enakim (s kratico P2P – ang. Peer-to-peer), namenjena je za prenos glasu prek interneta (s kratico VoIP – ang. Voice over IP), uporabniku pa omogoča zvočne in video klice, besedilna sporočila ter konference. Razvit je bil leta 2003, njegov način delovanja pa ni standardiziran in tudi ni javno objavljen, zato lahko o njem le ugibamo glede na izkušnje pri uporabi in z opazovanjem prometa.

Pomembni sestavni deli sistema Skype so:

  • Strežnik za prijavljanje – hrani uporabniška imena in gesla, zagotavlja tudi enoličnost uporabniških imen. To je edina centralizirana točka.
  • Odjemalci – uporabniški računalniki z nameščeno odjemalsko aplikacijo Skype.
  • Super vozlišče (ang. supernode) – odjemalec z zadostnimi zmogljivostmi in javnim naslovom IP je kandidat za super vozlišče. Super vozlišča posredujejo promet nekaterih drugih odjemalcev in pomagajo pri povezovanju vozlišč, ki so za požarnimi zidovi ali uporabljajo preslikovanje omrežnih naslovov (ang. Network Address Translation – NAT). Super vozlišča izbira sistem sam in uporabnik pri tem nima izbire.

Za uspešno prijavo v sistem se mora odjemalec najprej povezati z enim (katerim koli) super vozliščem, nato pa se prijavi v osrednji strežnik za prijavljanje. Pogovori med odjemalcema lahko potekajo neposredno ali pa prek enega ali celo obeh »njunih« super vozlišč. Paketki, ki se pošiljajo po omrežju, so šifrirani.

Skype pa ni edini sistem za pogovor prek interneta. Za tiste, ki iščejo zgolj funkcionalno alternativo Skypu, je morda najprimernejši Viber. Za tiste, ki jih skrbi, da imajo premalo nadzora nad varnostnimi nastavitvami pogovorov, sta na voljo TOX ali pa wickr. ICQ je prenovljena aplikacija za klepet – besedilni, glasovni in video, ki podpira številne mobilne platforme, tudi Android, iPhone, Windows phone, Symbian, Javo. WeChat poleg glasovnih, besedilnih in video pogovorov omogoča še družabne funkcionalnosti, kot jih imajo Twitter, Facebook ali Instagram. Vsi našteti programi omogočajo tudi izmenjavo datotek in so prosto dostopni.

Vaja