Družabna omrežja

Twitter je družabno omrežje, ki omogoča tako imenovano mikro bloganje. »Navadno« bloganje je objavljanje svojih razmišljanj v obliki, ki spominja na dnevnik. Mikro bloganje ni dosti drugačno, le da je dolžina zapisov zelo omejena (spominja na dolžino sporočila SMS) – v primeru Twitterja je to 140 znakov. Twitter ima kar 500 milijonov uporabnikov po vsem svetu, privzeto pa so vsa sporočila (t.i. tviti) javna in dostopna prav vsakomur. Če uporabnik zaščiti svoje tvite (to lahko stori v nastavitvah svojega profila), so dostopni le še njegovim sledilcem, ki pa jih vseeno lahko širijo naprej. Twitter ob vsakem tvitu objavi tudi lokacijo uporabnika, omogoča pa tudi iskanje uporabnikov po njihovem elektronskem naslovu. Ti možnosti lahko uporabniki izklopijo.

Slika Twitterjeve časovnice, ki jo lahko vgradimo v druge spletne strani.


Facebook je družabno omrežje, v katerem si uporabnik ustvari profil in prek njega deli svoje slike, kratke zapise (status) in videoposnetke, se pogovarja z znanci (ali neznanci), igra igre in podobno. Z drugimi uporabniki se poveže tako, da jih doda med »prijatelje«. Izraz »prijatelji« je namenoma v navednicah, saj prijatelj s Facebooka ni vedno tudi prijatelj, celo niti znanec v resničnem življenju. Primernejši izraz bi bil stik. Za objavljene podatke lahko določa, kdo jih vidi: vsi, samo prijatelji ali pa nihče razen uporabnika. Nove znance in stare prijatelje lahko poišče s pomočjo iskalnika. Facebook je kot nekakšen internet znotraj interneta, z dobrimi in slabimi stranmi vred. Tako se tudi znotraj Facebooka lahko dogajajo različne zlorabe ali napadi, na primer neželena pošta, nadlegovanje uporabnikov pri klepetu ali smetenje po njihovih časovnicah, neresnično ali moteče označevanje na fotografijah in podobno. Za večino takih zlorab Facebook omogoča, da blokiramo naš odnos z osebo, ki to izvaja, ali pa prijavimo taka dejanja Facebooku.

Spodnja slika prikazuje le del socialnega omrežja (pike predstavljajo osebe, črte pa povezave/odnose med osebami). Celotno omrežje si lahko ogledaš tukaj. Socialna ali družabna omrežja obstajajo tako v virtualnem kot v resničnem življenju, vsa pa temeljijo na dejstvu, da smo ljudje družabna bitja. Socialna omrežja oziroma socialne odnose med posameznikom in drugimi ljudmi preučuje sociologija.