Družabna omrežja in masovne spletne igre

Tumblr je mikroblogerska storitev za objavo kratkih zapisov, slik in videoposnetkov, Ask.fm pa je spletna platforma za objavljanje vprašanj in odgovorov. Obe imata skupno lastnost, da so vsi zapisi popolnoma javni, ne moremo jih omejiti na krog prijateljev, sledilcev ali deliti le s skupino ljudi.

Pri Tumblrju lahko uporabnik poleg osnovnega bloga, ki je javen, ustvari še dodatnega, tega lahko zaščiti z geslom. Če potem to geslo razkrije drugim uporabnikom, lahko ti spremljajo njegove zapise. Ostalim so zapisi nevidni. Kljub temu ponudniki ne zagotavljajo, da so z geslom zaščitene vsebine varne.


Uporabniki so anonimni, skriti za svojimi (lahko lažnimi) vzdevki, zato je njihovo identiteto težko prepoznati in so zlorabe ter neprimerne vsebine še pogostejše, kot pri drugih družabnih omrežjih.

Množične spletne igre (ang. Massively multiplayer online games – MMOG) različnih vrst (strateške, borbene, igranje vlog ...) imajo tudi po več milijonov uporabnikov. Ena od njih je na primer League of Legends: igralci so razvrščeni v skupine po 6 (3 proti 3) ali 10 (5 proti 5) igralcev s ciljem premagati svoje soigralce v borbi. Igra je brezplačna, vendar pa lahko proti plačilu igralci dokupijo dodatne vsebine, opremo, orožja in podobno. Igralcem je na voljo klepetalnica, ker pa se med seboj prepoznajo le po vzdevkih, so, kljub temu da je igra načrtovana kot dokaj varna, tudi tu (odvisno od igralcev) možne vse zlorabe, povezane z anonimnim klepetom: kletvice in drugi eksplicitni izrazi, vulgarnost, verbalno nasilje, nadlegovanje ...

Podobne tej so tudi igre Minecraft, World of Warcraft, Guild Wars, Final Fantasy in številne druge. Igre so namenoma načrtovane tako, da se uporabniki radi čim pogosteje vračajo, saj to za njih pomeni dodatne točke in vzpenjanje po lestvicah. To zlasti na mlajše igralce deluje zasvojitveno in hitro se lahko zgodi, da ima igra prednost pred šolskimi in domačimi obveznostmi, kar se potem ravno tako hitro lahko odraža pri ocenah in v slabi volji pri starših.

Glede uporabe sodobnih komunikacijskih in družabnih storitev, ki nam jih ponujajo ponudniki največkrat brezplačno, moramo biti vedno previdni in zmerni. Dobro premislimo, preden kaj objavimo. Predvsem to velja za osebne podatke in fotografije. Čeprav ponudnik obljublja, da so naše vsebine in podatki pri njem varni, to v najboljšem primeru velja v povezavi z drugimi uporabniki. Torej drugim uporabnikom niso dostopne, ponudniku pa so vedno dostopne. Pogosto ob registraciji uporabnik tudi nevede potrdi, da se strinja, da ponudnik lahko njegove podatke uporablja poljubno. Slike, osebne podatke, svoja politična prepričanja, mnenja o najboljši prijateljici in druge vsebine, ki jih želimo prenesti v družabna omrežja, moramo zato vedno presojati s tega vidika. Kadar nismo prepričani, jih raje obdržimo zase.