HTML omogoča tudi osnovno oblikovanje spletnih strani. Za učinkovitejše oblikovanje pa uporabljamo tehnologijo CSS (ang. Cascading Style Sheets). Z njo si prihranimo ogromno dela, saj lahko določimo, kako bodo videti posamezni elementi v dokumentu HTML (npr. vsi odstavki, vse slike, vsa naštevanja ipd.). Določimo lahko tudi nove sloge (zbirke oblikovnih značilnosti), ki jih poimenujemo in potem uporabimo pri elementih in datotekah HTML.

Iskanje podatkov po svetovnem spletu

Na spletu so dostopne ogromne količine podatkov, porazdeljene v računalnikih po celem svetu. Iskanje določenega podatka neposredno v strežnikih bi bilo zato lahko podobno iskanju igle v kupu sena. K sreči obstajajo na spletu iskalniki in spletni imeniki, ki nam olajšajo delo.

Iskalniki (ang. Search engine) s programom za preiskovanje spleta (ang. WebCrawler) v svojem strežniku ali skupku strežnikov dopolnjujejo tabelo naslovov spletnih strani in njihovih ključnih besed. Ko uporabnik v iskalnik vpiše ključno besedo, iskalnik preišče svojo tabelo in mu ponudi naslove spletnih strani, ki vključujejo to ključno besedo. Tak zapis imenujemo zadetek. V zadetku je lahko kar del vsebine spletne strani. Iskalniki delujejo samodejno, brez pomoči – vsak iskalnik preiskuje splet s svojim algoritmom.

Spletni imeniki so pravzaprav spletne strani, ki vsebujejo povezave do drugih spletnih strani. Povezave so urejene v kategorije. Po imeniku iščemo tako, da vedno bolj ožimo svoj izbor z izbiranjem kategorij in podkategorij. Spletne imenike ustvarjajo in vzdržujejo uredniki.

Vaja


Vaja