Organizacija diska (Windows)

Operacijski sistem Windows svoje particije označuje s črkami. Sistemska particija dobi oznako C:, ostale particije pa naslednje črke po abecedi. Črke se dodelijo tudi pogonom CD/DVD, USB-ključkom, spominskim karticam in (nekdaj) disketnikom. Pogona za diskete sta imela rezervirani prvi dve črki v abecedi (A: in B:), ostalim pogonom pa se črke dodajajo v (poljubnem) vrstnem redu. V operacijskem sistemu namreč lahko particijam spreminjamo črke.

Shema pomnilnih enot v OS Windows. Razdeljene so na particije, kjer ima vsaka particija določen en datotečni sistem.

Organizacija diska (Unix/Linux)

Operacijski sistem Unix naprave ali pogone obravnava kot datoteke v imeniku /dev/. Sistemski disk zaznava kot datoteko /dev/hda ali /dev/sda v primeru diska SATA in SCSI. Drugi disk zaznava kot /dev/hdb, tretji kot /dev/hdc itd. Primarne particije si razdelijo prve štiri številke (od /dev/hda1 do /dev/hda4), logične particije pa zasedajo številke od /dev/hda5 naprej.
V mapi /dev/ se sicer nahajajo tudi vzhodno-izhodne naprave, o katerih pa bomo več povedali v nadaljevanju.

Shema pomnilnih enot v sistemu Unix (Program GParted), ki zajema en disk SATA – /dev/sda. Razdeljen na 2 primarni particiji (sda1 in sda2) ter na razširjeno particijo sda3, ki je naprej razdeljena na logični particiji sda5 in sda6. Particiji sda1 in sda2 vsebujeta datotečni sistem »Windows«, sda5 in sda6 pa datotečni sistem, namenjen operacijskemu sistemu "Unix".