Osnovni koncepti programiranja

Računalnik je naprava, ki nam omogoča reševanje najrazličnejših problemov: od najpreprostejšega računanja do krmiljenja vesoljske rakete. Z računalnikom danes pravzaprav počnemo mnogo več, kot samo rešujemo probleme: urejamo besedila, iščemo najrazličnejše informacije, komuniciramo, se izobražujemo, si dopisujemo, se zabavamo, telefoniramo (da, tudi napravice, ki jih nosite v žepu, so dejansko računalniki!), ... Težko je najti področje, kamor računalniki še niso posegli.

Kako lahko računalnik pripravimo do tega, da zmore početi vse naštete reči (in še mnogo več)? Tako, da zanj napišemo ustrezne programe. Program ni nič drugega kot zaporedje navodil za reševanje določenega problema. Računalnik izvršuje programe, ki mu jih napišemo. Z besedo programiranje pa označujemo dejavnost pisanja programov. Zaradi razširjenosti računalnikov in računalniških naprav je programiranje danes ena od ključnih veščin.

Računalniki so zanesljivi: vsak program bodo vedno izvedli na enak način. V nasprotju z nami se zlepa ne utrudijo. Vendar pa so tudi razmeroma »neumni«, saj zahtevajo izjemno natančna navodila.

V razmislek

Vaja

Ljudje se med seboj sporazumevamo v različnih jezikih. Tudi za podajanje navodil računalniku – torej programiranje – uporabljamo posebne jezike. Imenujemo jih programski jeziki. Tako kot naravnih (človeških) jezikov je tudi programskih cela vrsta. V tem učbeniku bomo programirali v jeziku python, saj je sodoben programski jezik, primeren tako za začetnike kot za poklicne programerje. Vendar pa večina programskih jezikov (npr. java, C++, C#, pascal ipd.) temelji na podobnih konceptih kot python. Zato se ti v prihodnje po potrebi ne bo težko naučiti še katerega drugega programskega jezika.

V razmislek