Povezava namiznega računalnika, prenosnika, tablice, mobilnega telefona v lokalno omrežje

Za povezavo omenjenih naprav v lokalno omrežje potrebujemo v vsaki napravi omrežni vmesnik. Pri namiznem računalniku in prenosniku imamo pogosto na izbiro žični in brezžični vmesnik. Pri tablicah in mobilnih telefonih običajno obstaja samo možnost brezžične povezave (Wi-Fi). Pri brezžičnih povezavah običajno potrebujemo za povezavo uporabniško ime in geslo, pri žični povezavi pa ne. Razlog je v tem, da je brezžični signal dostopen vsem uporabnikom, ki so v dometu brezžične dostopne točke, pri žičnem signalu pa je dostop omejen z mestom, kjer je dostopen kabel.

Oglejmo si nekaj primerov povezovanja znotraj lokalnega omrežja ali med različnimi lokalnimi (in prostranimi) omrežji.

Luka je v šoli. Ker ima ravno prosto uro, želi dokončati svojo seminarsko nalogo. Podatke išče in preverja na spletu ter pri tem obiskuje različne spletne strani. Ob koncu šolske ure želi svojo dokončano seminarsko nalogo shraniti v datotečni strežnik, saj jo bo moral pozneje predstaviti v razredu.

Med šolsko uro ga kliče sestra Maja, ki je doma in ne ve, kaj se je zgodilo z njenim računalnikom. Pove mu, da je računalnik enostavno nehal delovati in da ne ve, kaj naj naredi. Luka ugotovi, da si z Majinim opisom težave ne more pomagati, zato vzpostavi oddaljeni dostop do Majinega računalnika in odpravi težave.

Ko pride Luka popoldne iz šole, pomaga mami natisniti poročilo, ki ga bo potrebovala naslednji dan v službi.


Vaja