Spletno nadlegovanje

Kako ukrepamo ob spletnem nadlegovanju

V primeru spletnega nadlegovanja se ne smemo zapreti vase in se izolirati pred okolico. Napadeni si bodo pomembno izboljšali položaj, če bodo o nadlegovanju obvestili osebe, ki jim zaupajo. Lahko so to starši, učitelji, upravitelji računalniškega omrežja v šoli, svetovalci ali prijatelji.

Veliko vlogo pri pomoči žrtvam imajo tudi priče nadlegovanja. Nadlegovanja vrstnikov so večinoma objavljena na spletnih medijih (družabna omrežja, klepetalnice ...), ki so vidni večjemu krogu uporabnikov. Priče spletnega nadlegovanja lahko žrtvam pomagajo s podporo (pogovor, tolažba ...), dokumentiranjem nadlegovanja in s tem, da obvestijo druge (starši, učitelji, ob hujših grožnjah policijo ...).


Kako postopati ob spletnem nadlegovanju:

  • Sporočila nadlegovalca je treba shraniti. Lahko ustvariš zaslonsko sliko (ang. print screen) ali fotografijo zaslona z vsebino nadlegovanja. Shranjene dokaze pokaži osebi, ki ji zaupaš.
  • Nadlegovanje je treba obvezno prijaviti, saj bo v nasprotnem primeru nadlegovalec postal še bolj agresiven. Nadlegovanje se običajno ponavlja. Prijavi sleherno nadlegovanje.
  • Ne odgovarjaj na sporočila in objave nadlegovalca, to ga lahko le še spodbudi.
  • Družabna omrežja sama aktivno delujejo pri preprečevanju spletnega nadlegovanja. V primeru nadlegovanja prek družabnega omrežja takoj prijavi storilca.
  • Sporočila ali profile nadlegovalcev je treba blokirati. Zapomni si, da žrtvi ni treba prenašati nadlegovanja.